El professorat del Màster d’Estudis Catalans de la UOC ha elaborat un tauler de Pinterest que, amb el títol De què parlem quan parlem d’Estudis Catalans?, té com a finalitat donar una idea dels objectes que estudiem i de quines són les perspectives que hi aplica la nostra disciplina. El tauler, que inclou imatges, vídeos i breus textos explicatius, ofereix continguts relacionats amb totes les assignatures del màster, així com d’altres que tenen a veure amb aspectes diversos de la llengua, la literatura, l’art i la societat catalanes.

Tot això converteix De què parlem quan parlem d’Estudis Catalans? en un autèntic mosaic de la cultura catalana contemporània, que reflecteix la seva riquesa, diversitat i pluralitat. Lluny de voler donar una visió tancada, total i harmònica de la nostra cultura, una visió sense fissures ni fractures, aquest tauler es proposa mostrar les línies de complexitat, de dissens i de conflicte a l’interior de la cultura catalana, alhora que fa visibles aspectes sovint poc representats i ens en presenta d’altres de molt coneguts i reconeguts, de vegades des d’un angle poc usual.

D’aquesta manera, tot mostrant la diversitat de la cultura catalana contemporània (des de la llengua a l’art contemporani, des de la guerra d’Àfrica a fins a l’obra de Jesús Moncada, passant per l’esport i la ciència), De què parlem quan parlem d’Estudis Catalans? aporta una mirada interdisciplinària que intenta ser lliure i rica, però no plena: lliure quant a l’anàlisi i a la seva capacitat d’establir connexions; rica quant a la complexitat i pluralitat d’objectes, pràctiques, perspectives i interpretacions; però no plena, perquè aquesta mirada i el coneixement que en resulta seran sempre, i necessàriament, parcials i incomplets.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail